top of page

QUÉ ÉS EL BANC DE PALLA?

El projecte Banc de Palla és una iniciativa participativa que proposa una solució a la gestió de la palla de l'arròs al parc Natural de l'Albufera, per a que deixe de suposar un problema ambiental en el seu ecosistema i per a que es torne a visibilitzar com un recurs i no com un residu, recuperant-la tant per a usos tradicionals com per a emprar-la en projectes agroecològics tornant a teixir les interrelacions  entre la marjal i el seu entorn, l'horta.

​

Des de 2014 aquesta iniciativa ha facilitat l’accés de la palla d'arròs als usuaris/es del banc de cada temporada i ha generat un espai de reflexió sobre la gestió de l’Albufera i la necessitat de promoure una transició cap a pràctiques agroecològiques als nostres espais naturals protegits on conviu una activitat agrícola. Entre els nostres objectius també està promoure la sensibilització i la participació de tota la ciutadania en la millora de l’Albufera. 

COM FUNCIONEM?

Després de la sega de l’arròs a l’època de la tardor obrim un període de comandes en canals curts de distribució. Facilitem les bales de palla a tots els usuaris que han relitzat una comanda prèvia, be organitzant jornades de recollida directa del camp, o facilitant bales emmagatzemades i el seu transport.

​

La vessant divulgativa i de concienciació es fa a través de jornades de reflexió on parlem de la necessitat de promoure l’agroecologia al nostre territori i, sobretot, als espais naturals, en concret a l’Albufera. Fem difusió gràfica i audiovisual a la xarxa i als mitjans de comunicació i visibilitzem el projecte i els usos de la palla d’arròs en mercats, fires, trobades, congresos…

​

Participem de jornades educatives i creem espais de formació, propiciem visites guiades al camp els dies d'empacat on exposem la problemàtica de la palla.

PER UNA TRANSICIÓ AGROECOLÒGICA

L'Albufera.

Espai Natural Protegit?

​

L'Albufera ocupa bona part de la seua extensió amb marjals i arrossars, producte de l’expansió agrària i de l’ús productivista dels recursos naturals. És un espai de 21.000 hectàrees de superfície protegida, al qual destaca la llacuna central, separada de la zona costanera per una restinga litoral, amb un romanent de bosc mediterrani i cordó dunar (la resta ha estat colonitzada pel desenvolupament urbanístic), i envoltada per més de 14.000 hectàrees d’arrossars. Aquest cultiu substitueix pràcticament tota la marjal natural, i ha colonitzat part de la pròpia llacuna, durant el procés dels aterraments.

​

L’expansió d’aquest cultiu a partir del segle V, ha transformat completament el paisatge, provocant el canvi de salinitat de la llacuna, derivant aigua de regadiu dels rius que envolten l’Albufera, principalment el Xúquer, i condicionant la gestió hídrica de tot l’aiguamoll. L’Albufera i l’arrossar tenen una relació indissoluble, conduïda durant molts anys amb harmonia. Amb la industrialització de l’agricultura i l’abús dels productes fitosanitaris, juntament amb el desenvolupament urbà i industrial, l’Albufera ha patit un col·lapse ecològic. La contaminació massiva de les seues aigües ha provocat la pèrdua de les funcions ecològiques de l’aiguamoll i la desaparició progresiva de la seua biodiversitat.

​

En aquests darrers anys, en allò que respecta a la gestió hídrica, s'ha millorat en el control dels abocaments d'agües residuals, axí i tot, l’Albufera afronta el repte de la disminució d’entrada d’aigües de bona qualitat. Quant a les pràctiques als arrossars dintre del Parc Natural, tot i que ha millorat el control de l’ús de determinats productes fitosanitaris, i es promouen algunes pràctiques agràries compatibles amb la conservació (com ara les mesures agroambientals) no és suficient per sustentar la vida a llarg termini. És necesari aturar l'ús d'agrotòxics per deixar d'atemptar contra la biodiversitat i promoure la filtració verda de les aigues que alimenten l'aiguamoll.

​

En el marc de tota aquesta problemàtica el Banc de Palla d'arròs vol visibilitzar la necesitat d'una transició agroecològica com a la millor solució posible per a la conservació del Parc Natural l'Albufera.

ELS USOS DE LA PALLA

materialFires.002.jpg
bottom of page